Psihiatrie
Diagnosticarea, prevenția și tratarea persoanelor cu tulburări mintale
Formular de programare
Informații
Ce este psihiatria?
Psihiatria este o specialitate medicală ce are ca scop diagnosticarea, prevenția și tratarea persoanelor cu tulburări mintale. Tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unui pacient, comportamentul, afectivitatea, perceperea realității, aspectele sociale, intimitatea, munca și timpul liber.
Sănătatea mintală a unei persoane este influențată de o combinație de factori care sunt atât specifici unui individ, cât și legați de interacțiunile cu societatea, comunitatea și familia. Există mai multe componente ale bunăstării mintale, inclusiv o stimă de sine sănătoasă, abilități de comunicare și dezvoltarea rezilienței in fata adversitatilor.
Problemele de sănătate mintală nu trebuie vazute ca slabiciuni pe care persoana le poate depăși pur și simplu, deoarece pot fi condiții extrem de dificile și invalidante și pot afecta o mare parte a populației din întreaga lume. Problemele de sănătate mintală trebuie abordate și tratate înainte ca acestea să afecteze semnificativ familiile, relațiile sau comunitățile.
Tulburările mintale apar mai des decât ne-am aștepta, mai ales în contextul tensionat al ultimilor ani. De exemplu, riscul de a avea cel puțin un episode depresiv de-a lungul vieții este de aproximativ 20%. Daca luăm în calcul anxietatea, tulburările de somn sau adicțiile ne dăm seama ca oricine poate sa aibă, la un anumit moment din viața, nevoie de ajutorul unui psihiatru.
Suntem norocoși că, în societatea modernă, vedem acum mult mai mulți oameni care lucrează activ pentru a elimina stigmatizarea asociată cu sănătatea mintală. În trecut, mersul la psihiatru pentru a discuta probleme de sănătate mintală a fost considerată de unii ca un semn de slăbiciune sau o sursă de rușine.