Varicocelul: cauze, simptome, diagnostic și metode de tratament

Alpha Clinic » Varicocelul: cauze, simptome, diagnostic și metode de tratament
urolog explicand unui pacient cauzele varicocelului cu ajutorul unei machete a sistemului reproducator masculin

Varicocelul este o problemă medicală caracterizată prin dilatarea venelor din interiorul scrotului, într-un mod similar dilatării venelor varicoase de la nivelul picioarelor. Poate cauza disconfort, probleme de fertilitate și alte complicații. Descoperă cauzele, simptomele, metodele de diagnostic și opțiunile de tratament disponibile pentru varicocel!

Varicocelul: cauze și factori de risc

Deși cauza exactă a varicocelului nu este pe deplin înțeleasă, se crede că principalul motiv este funcționarea defectuoasă a valvelor din interiorul venelor spermatice. În astfel de condiții, sângele transportat se poate acumula în vene, determinând dilatarea acestora și formarea varicocelului.

În cazuri rare, varicocelul poate fi cauzat de o compresie a venei spermatice de către structuri din zonele abdominală sau pelvină. Această condiție medicală este cunoscută sub denumirea de varicocel secundar și apare de obicei la pacienții mai în vârstă. Anumiți factori sunt asociați cu o probabilitate crescută de a dezvolta varicocel:

Cum se manifestă un caz de varicocel?

În multe cazuri, varicocelul este asimptomatic și descoperit întâmplător în timpul unei examinări medicale de rutină sau cazul unor investigații pentru alte probleme de sănătate, cum ar fi infertilitatea masculină. Cu toate acestea, atunci când simptomele apar, pot varia în intensitate de la un caz la altul. Printre cele mai frecvente se numără:

Este important de subliniat că prezența unuia sau mai multora dintre aceste simptome nu confirmă neapărat diagnosticul de varicocel, deoarece și alte afecțiuni pot produce manifestări similare. De aceea, evaluarea în detaliu a manifestărilor este esențială pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Cum se diagnostichează varicocelul?

Diagnosticul de varicocel se stabilește de obicei printr-o examinare fizică amănunțit efectuată de un medic urolog. În unele cazuri, pot fi necesare investigații suplimentare pentru a confirma diagnosticul, a evalua severitatea varicocelului și a exclude alte afecțiuni. 

Examinarea fizică

Această etapă inițială este și cea mai importantă în diagnosticarea varicocelului. Medicul va examina testiculele și scrotul pacientului, atât în poziție culcată, cât și în picioare, pentru a putea evalua / identifica:

Medicul poate efectua și manevra Valsalva, solicitând pacientului să ia o gură de aer, să își țină respirația și să încerce să împingă, ca și cum ar defeca. Această manevră determină creșterea presiunii intraabdominale, determinând o pronunțare a venelor dilatate ale varicocelului, pentru a fi mai ușor de palpat.

Pe baza examinării fizice, varicocelul este adesea clasificat astfel:

Testele de imagistică medicală

În unele situații, pot fi necesare investigații de imagistică medicală pentru a confirma diagnosticul, a evalua varicocelul subclinic sau pentru a exclude alte cauze ale simptomelor. Acestea pot include:

chirurg in timpul unei interventii chirurgicale pentru tratarea varicocelului

Spermograma

Deși nu este o metodă directă de diagnosticare a varicocelului, analiza spermei este adesea recomandată pacienților cu varicocel care se confruntă cu probleme de fertilitate. Spermograma evaluează numărul, motilitatea sau morfologia spermatozoizilor și poate oferi informații despre impactul varicocelului asupra funcției testiculare.

Când este necesară diagnosticarea suplimentară?

Cum se poate trata varicocelul: opțiuni disponibile

Tratamentul pentru varicocel nu este întotdeauna necesar. Dacă este de mici dimensiuni, asimptomatic și nu afectează fertilitatea, medicul poate recomanda doar monitorizare periodică. Cu toate acestea, tratamentul poate fi indicat în următoarele situații:

Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru varicocel, clasificate în general în proceduri chirurgicale și non-chirurgicale (minim invazive):

Varicocelectomia

Acest tip de intervenție chirurgicală care are ca scop ligaturarea venelor spermatice dilatate pentru a bloca fluxul sanguin anormal și a redirecționa sângele către venele sănătoase. Există mai multe abordări chirurgicale:

Embolizarea varicocelului

Embolizarea varicocelului este o procedură minim invazivă (dar cu o rata de recurenta mai mare, comparativ cu interventia chirurgicală) ce implică:

Varicocelul este o problemă medicală ce poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții și fertilității bărbaților. Deși nu necesită întotdeauna tratament, în cazurile simptomatice sau când afectează fertilitatea, există opțiuni eficiente disponibile, de la intervenții chirurgicale minim invazive până la proceduri chirurgicale avansate.

DISCLAIMER: Acest articol are un rol pur informativ și nu trebuie să înlocuiască sub nicio formă sfatul avizat al unui specialist. Acuzi simptome posibil asociate unui caz de varicocel? Ești expus unor factori de risc pentru dezvoltarea aceste probleme medicale sau pentru fertilitatea masculină? Programează-te pentru o întâlnire cu specialiștii nostri!

BIBLIOGRAFIE: 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15239-varicocele

https://patient.info/mens-health/scrotal-lumps-pain-and-swelling/varicocele

https://www.healthline.com/health/varicocele

Data articol: 4 aprilie 2025