In medicina moderna, infectiile asociate activitatilor medicale (IAAM) constituie unul dintre ce mai importante aspecte. In acest context, igiena mainilor, considerata un gest banal, are o importanta vitala pentru mentinerea sanatatii individuale și de grup.

Infectiile dobandite in spitale afecteaza milioane de pacienti si profesionisti din domeniul sanatatii din intreaga lume in fiecare an.

Ce inseamna igiena corecta a mainilor

Jumatate dintre infectiile asociate activitatilor medicale pot fi prevenite prin implementarea unor practici si programe eficiente de prevenire a infectiilor dobandite in spital, inclusiv strategii de imbunatatire a igienei mainilor.

Prevenirea infectiilor asociate activitatilor medicale a reprezentat si va reprezenta intotdeauna o prioritate pentru personalul Alpha Clinic.

Cum ne spalam corect pe maini

Pentru reducerea transmiterii infectiilor prin intermediul mainilor de la un pacient la alt pacient sau de la personalul medical la pacient, respectarea tehnicilor corecte este esentiala.

Intotdeauna, inainte de a ne spala pe maini, este necesara indepartarea aceesorilor, ceas de mana, bratari sau inele.

Cei 5 pasi pentru o igiena corecta a mainilor

  • Pasul 1: Udati-va mainile!
  • Pasul 2: Aplicati sapunul!
  • Pasul 3: Masati intreaga suprafata a mainilor – inclusiv intre degete, sub unghii si la baza incheturilor – timp de cel puțin 20 de secunde!
  • Pasul 4: Clatiti bine mainile!
  • Pasul 5: Uscati-va mainile folosind un prosop din hartie, de unica folosinta!

Respectarea practicilor de igiena a mainilor de catre personalul din domeniul sanatatii este unul dintre indicatorii-cheie de performanta pentru prevenirea infectiilor, siguranta pacientilor si calitatea serviciilor de sanatate.

Aplicata la momentul potrivit, igiena mainilor poate preveni milioane de infectii sau decese in fiecare an.

Pentru a preveni astfel de situatii grave, pe langa facilitatile pentru igiena mainilor (chiuvete accesibile in toate zonele clinice si de consultatie, dozatoare de sapun lichid, montate pe perete, cosuri de deseuri operate cu piciorul, dozatoare de prosoape de hartie montate pe perete), in unitatile Alpha Clinic, personalul medical, cat si pacientii au la dispozitie dispensere pentru o igiena rapida a mainilor.

In cazul personalului medical, igiena riguroasa a mainilor este esentiala mai ales in urmatoarele situatii:

  • inainte de a consulta un pacient.
  • dupa consultul pacientului.
  • inaintea unei tehnici aseptice.
  • dupa atingerea obiectelor din imediata apropiere a pacientului.