Cum scap de pitiriazis versicolor?” este o intrebare des adresata medicilor dermatologi in aceasta perioada a anului. Infectia fungica a pielii se poate estompa in lunile de iarna si se poate reactiva vara, din cauza conditiilor de mediu specifice sezonului estival, cu temperaturi si nivel de umiditate ridicate.

 

Vara este un anotimp propice dezvoltarii pitiriazis versicolor. Afectiunea dermatologica este depistata indeosebi la nivelul trunchiului, umerilor, dar si in regiunea gatului.

Infectia fungica a stratului superficial al pielii este cauzata de inmultirea necontrolata a ciupercii Malassezia furfur. Spre deosebire de alte infectii fungice, nu este contagioasa, intrucat aceasta ciuperca se regaseste, in mod natural, pe pielea tuturor.

Pitiriazisul versicolor se manifesta prin aparitia unor pete mai deschise sau mai inchise la culoare, cu scuame asemanatoare cu tarata, cum este descris in limbaj popular.

Culorile multiple pe care le poate prezenta infectia explica partea a doua a denumirii, si anume versicolor.

Pitiriazis versicolor este intalnit cel mai frecvent la adultii tineri si la barbati. Acest lucru nu inseamna insa ca infectia nu poate aparea si in cazul femeilor, al copiilor, al adolescentilor sau la persoanele in varsta.

Pitiriazis versicolor: diagnostic

De cele mai multe ori, diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic. Investigatiile care pot completa examenul clinic sunt:

  • examen lampa Wood;
  • dermatoscopie;
  • microscopie cu hidroxid de potasiu;
  • cultura fungica;
  • biopsie cutanata.

Spre deosebire de alte afectiuni dermatologice, Pitiriazis versicolor nu este periculoasa sau contagioasa. Leziunile cutanate pot produce insa un disconfort estetic pentru persoanele afectate.

Cum scap de Pitiriazis versicolor: tratament

In functie de particularitatile fiecarui caz, abordarea terapeutica poate include tratament local, cu creme si unguente, si tratament oral cu antifungice.

Tratamentul local, de obicei, se indica pentru o perioada cuprinsa intre 3 zile si aproximativ doua saptamani, in functie de amploarea leziunilor cutanate.

Agentii antifungici orali sunt indicati pentru a trata Pitiriasis versicolor atunci cand leziunile sunt extinse sau in cazul in care tratamentul cu agenti topici nu da rezultate. Desi vindecarea intervine rapid, riscul de recurenta este mare, mai ales in sezonul cald.

In cazul recidivelor frecvente, medicii dermatologi recomanda folosirea unui sampon antifungic sau administrarea unui tratament antifungic oral timp de una pana la trei zile in fiecare luna.

Crezi ca te confrunti si tu cu aceasta problema medicala sau ai nevoie de o consultatie dermatologica pentru o alta afectiune? Conteaza pe sprijinul specialistului nostru, Dr. Iulia Soare, si solicita o programare la 0374 987 987.